Levenslast en ons ongemak

Levenslast en ons ongemak


2018 | 34'

In deze documentaire gaan de coördinatoren Anja, Ton en Romaine in samenwerking met antropoloog en projectleider expertisemanagement Klaartje Klaver in eerste instantie op zoek naar de vraag welke praktijksituaties veel indruk hebben gemaakt en waarom. Ook dit proces hebben we vastgelegd.

Wat voor reacties roept een uitgesproken doodswens op bij zowel de coördinatoren als de cliënt en omgeving? Welke invloed heeft de beladenheid hiervan mogelijk op de dynamiek tussen alle betrokkenen en het verloop van een traject?


Om geen risico's te nemen hebben we er voor gekozen om samen te werken met trainingsacteurs. Gezamelijk beeldden zij van ieder van de coördinatoren een indringende casus uit, waarbij het hele team aanwezig was. Iedere coördinator kreeg zelf de regie over de dynamiek en setting van de trainingsacteurs. De casus en beleving van de coördinatoren werd op deze manier tastbaar, invoelbaar en beter bespreekbaar gemaakt.

Om ook de problematiek van een client te kunnen verbeelden kregen we toestemming om de afscheidsbrief van Eline te verwerken. Zij overleed gedurende een van de zorgtrajecten. Ook Eline werd in de documentaire vertegen-woordigd door een acteur. Hier is een blog te lezen over de ervaring van de moeder van Eline met de documentaire.